Terug naar massages

Bekijk ook onze gezichtsbehandelingen

Hart Chakra

Het hartchakra, ook wel Anahata genoemd, bevindt zich ter hoogte van je hart. Het is het vierde chakra en wordt geassocieerd met de kleur groen. Het wordt gekenmerkt door de lotusbloem met twaalf blaadjes. Het hartchakra staat voor liefde, voor jezelf en voor je medemens.

Het hartchakra kun je zien als het centrum van je lichaam. Alles draait om dit punt! De levensbloedsomloop, je hart, en je longen bevinden zich op de plek van dit centrum.

Wanneer ons hartchakra in balans is, accepteren we onszelf zoals we zijn. Het zorgt ervoor dat je een sympathiek en liefdevol mens bent. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou. Een gebalanceerd hartchakra kan liefde geven en ontvangen in relaties met onszelf en anderen.

Moeilijke situaties, pijn en afwijzing kunnen zorgen voor verkramping; het vierde chakra sluit en de vurige kracht en levenstroom neemt af. Gevolg; emotionele en lijfelijke ongemakken.

Je kunt o.a. pijn op je borst ervaren, een benauwd gevoel en spanning tussen je schouderbladen krijgen. Ook kun je gaan hyperventileren.

Er zijn verschillende  manieren om je vierde chakra weer in balans te brengen: Eet veel groene voeding. Denk aan groene groenten, groene vruchten en verse kruiden. Tijd doorbrengen in de natuur heeft ook een sterk helend effect op je hartchakra. 

Doe ademhalings- en visualiseringsoefeningen;

  • Leg je hand op je hart, sluit je ogen en adem diep in.
  • De kleur van je hartchakra is groen. Visualiseer daarom de kleur groen wanneer je inademt, of stel je voor dat je op een plek bent met veel groen.
  • Beeld jezelf in dat jij aan alles en iedereen om jou heen jouw liefde geeft, en dit ook van hen terug ontvangt..
  • Tijdens iedere uitademing voel je je lichaam ontspannen.
  • Probeer dit iedere dag te doen. 
  • Je zult gaan  merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. 
  • Je komt weer dichterbij je hart en gevoel.

Kruin Chakra

Het kruinchakra bevindt zich op de kruin van je hoofd en is het 7e Chakra. Het kruinchakra heet ook wel Sahasrara chakra en het wordt vaak verbonden met spiritualiteit. Het 7e chakra kun je associëren met de bewuste verbinding met het goddelijke. Je kunt het zien als een brug naar de kosmos. Wanneer het kruinchakra open is en in balans, kan het lijken op een aureool.

Een goed ontwikkelde kruin chakra geeft je het vermogen om informatie waar te nemen, deze te analyseren en te assimileren. Je bent bewust, opmerkzaam en intelligent. Je kijkt onbevooroordeeld naar je omgeving, maar bent ook goed in staat om iets in twijfel te trekken. Je gevoel van sterke spirituele verbondenheid is sterk ontwikkeld. Je bent ruim van begrip en bezit wijsheid.

Wanneer je kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de kosmische energie. Je gaat je lusteloos voelen, en het vertrouwen in het grotere geheel neemt af. Je wilt wegrennen van jezelf. Wat je diep van binnen weet negeer je, en je luistert niet meer naar je innerlijke stem. Je blijft afspreken met mensen die niet goed voor je zijn, en/of je blijft steken in bepaalde situaties. Je gaat slechter voor je lichaam zorgen , en kiest voor ongezonde voeding. Dit alles kan zich gaan uiten in psychische klachten.  Je kunt last hebben van angsten, hysterie, waanbeelden, angst om iemand te verliezen, en je kunt klachten krijgen met het centrale zenuwstelsel of de hersenen.

Je kunt je 7e Chakra weer in balans brengen door bijv. te mediteren. Zoek hiervoor een rustige plek. Neem de tijd om even helemaal stil te worden en naar binnen te keren. Sluit je ogen en observeer je ademhaling. Je kunt ook bij elke ademhaling je gedachten observeren. Bij elke inademing observeer je, bij elke uitademing blaas je die gedachte weer uit en laat je de gedachte los.

Door veel tijd buiten door te brengen kun je ook het 7e chakra weer openen. Het kruinchakra wordt beïnvloed door de atmosfeer, het beïnvloedt je gedachten. 

Inspiratie is altijd een teken dat het kruinchakra zich opent. Luister eens naar muziek die je inspireert, of bekijk inspirerende films of programma’s.

Ook praten met inspirerende mensen helpt je om je kruinchakra te openen.